Translate

четвртак, 7. април 2011.

Jedan Dan Na Ulici...

Idem u stari kraj.Shetam ulicom.Gledam shta se deshava…
Vidim tamo na coshku jedan lerdi,”zavrshava” nekog.Hmmm…Josh niste shvatili neke stvari.Ni ti koji uzimash,a ni ti koji dilujesh.Ne vide svi.Ali vidi Yah.Hehehehehe…
Mozhda i neki murijash “undercover”.Ali,mozhda ga i ne interesuje.Mozhda radi za njega.Jer,tako je ovde.Ako radish za muriju,mozhesh da prosperirash.
Yah takve ne mozhe da gleda.Ili si ovo,ili si ono.Najvishe mrzim “polutane”.Kao,pandur je,a ovamo bavi se kriminalnim delatnostima.Krije se iza znachke.
Kazhi,ja se odrichem znachke,kriminalac sam.To je za poshtovanje.Radi,ali budi spreman da snosish posledice.Budi mushko,znaj kad si pogreshio i kad si kriv,a ispao si glup,i dozvolio da te nahvataju.A ne,`ocu pare,a necu da “legam”.To niti je u redu,niti je zanimljivo.To bi mogla i moja baba da radi,da je zhiva.
Ili,kriminalac,a radi za muriju i “peva” drugare,da bi on prosperirao.Muka mi je od takvih.Ma necu da ih gledam.Idem dalje.
Vidim lokalni pop prolazi kolima.Hahahahaha…
Gde je sada onaj lerdi da vidi shta je gangster.Shta je “crna mafija”.Da vidi kako shljashte alu-felne.Kako pop nosi “Gucci” naochare za Sunce.Kako je pokrao pare,koje po pravilima crkve,pripadaju najsiromashnijima i najunesrecenijima.Gde su zavrshile pare koje pripadaju nezbrinutoj deci,onima koji nemaju shta da jedu…
Zhuri negde pop.Verovatno ima “tezgu”.Pa nedelja je.Verovatno se neko zheni.Ili je,nedao Bog,neko umro.Treba uzeti od nekog 10.000 dinara.Ipak treba platiti studije sinovima u inostranstvu.Ma nije to mnogo,to je samo 120 E,ili 150 dolara.Shta je to,zaradice to kum za mesec dana.Ma necu ni njega da gledam.I ako nema tezgu,uskoro ce Sv. Nikola.
Bice para po ikonama.Snaci ce se on…
I setih se Sv.Save.Rastko Nemanjic,sin Stevana Nemanje.Kasnije kanonizovan od strane Pravoslavne Crkve.On je stvorio slave.Toga ima samo u Srbiji.Jer,nije bilo lako oduchiti nashe stanovnishtvo,starih verovanja.Primishe oni Hrishcanstvo,ali i dalje nastavishe da slave stare Bogove.I dalje praznovashe Peruna,Dazhda,Vesnu i ostale…
Jer nas samo treba nauchiti neshto.A kad nauchimo,teshko nas je oduchiti.Setite se komunizma,najjachi je bio kod nas,i bili su svi spremni da poginu za isti.
Tako da je Sv.Sava samo zamenio imena.Ne znam za sve,ali znam da je Peruna zamenio sa Sv.Ilija Gromovnik.Tako da se sada taj praznik slavi drugog avgusta.A shto nashe stanovnishtvo 80 % ne znam ko je Isus Hrist i da se vera zasniva na njemu…
To nema veze.Svi znaju za slave,da se tada zhdere i opija do iznemoglosti.To je slava.
Nije ono,da se obelezhi po starim obichajima.Ne.Nego da se “ubijesh” od svega.Pa ako se neko “otvori” gandzom,ili “belim”,nema frke ni to da se uzme.Pa slava je…
I taman da prestanem da mislim o popu,setih se rechi jednog mog prijatelja iz Bosne,koji mi reche,svojevremeno,da isto to i hodze rade.A tu se nadoveza i jedan Albanac iz Makedonije,pa reche da toga ima i tamo.E,sad ne znam za Katolichke popove.
Ali,pretpostavljam,chim se nazivaju popom…
Znachi,tako je svuda.Nije bitna vera,vazhno je da se pravi kinta.
I ne bih ja vishe mislio o tome,nego prolazim pored kioska.Kad tamo,vidim na naslovnoj strani….Neki episkopi,neke vladike…Pobice se,ko ce biti vodja mafije.
Kazhu,razboleo se Patrijarh Pavle,treba neko da ga zameni.Treba da se zna ko je Boss.Shto se mene tiche,dao bih im nozheve,ili macheve.Pa kao u stara vremena,ko zadnji ostane na nogama,on je Patrijarh.Kad je vec mafija u pitanju,neka tako i odluche ko ce biti na chelu.Ko ce imati najvece privilegije i ko ce najvishe da “lapa” pare.
Jednostavno.Ovako,samo nam ostaje da se nadamo,da Patrijarh Pavle nije poslednji chovek,koji ce da sedi na chelo Srpske Pravoslavne Crkve.
Naravno,svaka chast pravim sveshtenicima i monasima,hodzama,Katolichkom sveshtenicima,koji su chasni ljudi!Ali,malo ih je ostalo.Shteta.Crkva nisu zidine i zgrade,Crkva je institucija.Verovanje.
A ovi?Ovi samo u pare veruju.Mafija!Ma pusti sada popove,odoh dalje…
Polako zaboravljam popa fijuma i vidim,tamo na uglu,jedana mamlaz “gushi” jednu devojchicu iz kraja.Nju ne znam,vidim da je mlada,ali ovog kopiljaka znam.I znam da je mator za nju.
Ali nikad se ne zna.Mozhda je mala opasna,pa zavrtela repom.Otkud bi ja to znao.Ali chujem matorog mamlaza,kako joj “valja” neke seljachke fore.Ali,zhene ne gledaju na nas,kao mi shto gledamo,medjusobno.Mushkarci,mushkarce…
Kol`ko puta sam vid`o,neki “prteni selac”<mislim na gradske seljake,koji su najgora sorta,ne na ljude sa sela,za njih RESPEKT>,za koga svi znamo da je debil,shteker,sitna dusha,”majmun” i ostalo,”sheta” neku “dobru ribu”…
`Ej,a to shetanje…
Secam se,vishe puta mi se desilo,prodje neko koga znam,sa devojkom.I ono,gde si,shta si,kako si…I on:
“Evo shetam devojku…”
Tu se ja zamislim…Jaka je to devojka,kad je ti “shetash”,a ona cuti.Valjda se shetate.Ali,ako njoj ne smeta,shto bi meni.
Jednoj sam jednom i rekao,`alo,bre,curko,chujesh li shta ovaj tvoj kazhe.Ali to je bilo davno,bio sam mladji…
Nego da se vratim na onog.I tako on neshto kenja,”gushi” je,”pusta neke zhvake”.Samo napred mala,bicesh domacica!Taj je bash za tebe…
I ne gledash shto mozhda neko od lokalnih klinaca,”zapisuje” tvoje postupke.Naci cesh ti,brzo,MOMKA!
Proshao sam pored njih,ne gledajuci ih.Znachi,nesu me enteresovali iTch!Yah li ce da im otvara ochi!Idem dalje…
Prolazim pored drugog kioska,vidim opet neke novine…
I znam da ne treba da gledam kioske.I znam da cu da vidim neshto shto ce da me iznervira,ali…
Kad tamo,opet onaj majmun.Opet onaj,shto je istukao nekog u Americi.Istukao nekog ko ima 60 kg,a on 120 kg…
Alal ti,mangupe,dobro kad si uspeo.Nisi ni tri puta tezhi,a polomio si ga kao p****!
Svaka chast!A onda tata potplatio konzula,sa ko zna kol`ko para,jer je ovaj znao da ce da izgubi posao.Mora buducnost da se osigura.
I ovaj mu izda novi pasosh.Onda “mangup”,pobegne iz Amerike,a ova nasha zemlja,opet pod pritiscima.Opet frka,zbog jednog majmuna!
Pa ako si mangash,zashto nisi ostao da ti sude,a?Je l` si ga tuk`o?Pa nemoj sad da bezhish kao p****,nego sedi tamo.Sad budi mushko,a ne odma` drzh` za tatinu nogavicu!
I sad cela zemlja da ispashta,zbog tebe.I onda cesh ti da budesh “patriota”,a Yah “izdajnik”?!To prichajte nekom drugom.Yah kad je bio “provaljen”,pruzhio je ruku,onom ko me je nadmudrio.Nisam ga mrzeo,nisam se svadjao sa njim.Nego,svaka chast,ispao si pametniji,Yah sam glup.Tebi svaka chast,ti si odradio svoj posao,Yah svoj nisam,kako treba.Iako je teshko bilo da me “provalish”,uspeo si.Evo ruka.
A Yah?Yah ce da snosi posledice,pa ce drugi put da pazi.Samo tako je ispravno i samo tako treba da bude.
A ako te tata tol`ko voli,neka “lega” umesto tebe,a ne cela zemlja,po ko zna koji put,da bude talac vasheg “patriotizma”!I cela zemlja da ispashta i tvoje greshke da placa.Pali tamo,budi chovek.Sad,Sing-Sing,Sing-Sing…Sam si kriv.
Pa se tamo dokazuj kao mangup,a ne nad nekim jadnikom,koji nema ni 60 kg.Koji samo za knjige zna.Tamo budi mangup.Gotovo.Ne gledam vishe kioske,mnogo se iznerviram…Odoh dalje…
Sad vec vidno nervozan,prolazim pored lokalne kafane.A tamo,samo shto je proshlo podne,a oni,”stara shkola”,mrtvi pijani.Muerto!
Muzika neka treshti,a oni se opijaju,vesele.Vesele se!Hahahahahahaha…
Njihovi klinci,”talasaju” tu po kraju.Kao,opasni su.
A “stara shkola”,chuda pravila.Ali nikako da odu na mardelj.Nikako.Hapsheni su sa oruzhjem,sa falsifikovanim papirima,sa “radjenim” automobilima,sa falsifikovanim novchanicama,sa heroinom i pitaj Boga shta sve.I nikako da robijaju.
Hmmm…Neshto tu smrdi.Zapushio sam nos dok sam prolazio pored kafane.Kako to,da moj drugar<koji je inache svetska faca,ali to je “popio” zbog drugih> dobije godinu dana,samo shto su mu “na gajbi” nashli prazan pishtolj,a vi i pucate i veselite se,a nikako da robijate?!
Pevate,pevate…Ne samo da se veselite.Glavne ste “pevaljke” po SUP-u.Kao oni shto ih pohapsishe po Bg-u.Dok se troshile pare,i dok su bili iznad zakona,svi mangupi.Svi face!
A kad je doshlo vreme da se “lega”,i mutavi propevashe.I to najbolje pevaju.Nemaju koga da osude,sve sami saradnici.Hehehehehe…Chudo!
Zato,kada treba neshto raditi sa nekim,nikako ako niste odrasli sa tim ljudima.Jer,onda ih ne znate u dushi,ne znate kakvi su.A,ako bash morate,gledajte kako se ophode prema svojoj porodici,da bi na taj nachin ocenili,kakvi su kao ljudi.
Na primer,jedan od njih,sedi u kafani sa jednom seoskom dronfuljom,nema ni 200 metara od svoje kuce.A kod kuce,zhena i deca.Razume Yah sve,ali je odvedi negde u p**** m******,gde niko nece da te vidi,A ne seo si 200 metara od kuce sa njom u “bashti” birtije i kao mangup si,a?
Ne znam za vas,ali Yah sa takvim ne bi ni semenke po utakmicama prodavao,kamoli radio bilo shta drugo.Ako on ne poshtuje svoju porodicu,tebe ce da namesti “na prvu”.Njemu nishta nije sveto…
Proshao sam vec birtiju,sa zapushenim nosem.Sad se vec lakshe dishe.
Neko svira kolima.Gledam.A,to si ti.E ovaj je vec dobar momak.Skoro je doshao iz inostranstva.Otpozdravljam i skrecem u ulicu.
Stigao sam,polako,do odredishta.A vec nervozan…
Ulazim kod drugara,gde si,brate,shta ima,ovo,ono…
Gde je ovaj,gde je onaj…Ahaaa…On je u Austriji,drugi Nemachka,treci Holandija…
Lepo,lepo.Ionako,shta ovde da rade.Nema `leba ovde.Gamad se nakotila,ne mozhe da se zhivi od njih.
Pozdravljam se sa njegovom zhenom,sedam.Bacam pogled ka TV-u,kad tamo,TV Pinak!
Pomislih u sebi,samo mi je josh ovo trebalo!Njihova muzika,njihova moda,njihove “pametne prijave”…Otvori se zemljooo!`
Ej…O tome neki drugi put!Ne mogu vishe…Ae uzdravlje!


WuYah…

The Last Shall Be First…

Нема коментара:

Постави коментар